خطر لامپ های کم مصرف
این روزها بسیاری به دلیل های گوناگون به استفاده از لامپ های کم مصرف روی می آورند. اما در کنار استفاده و سود بردن از این محصول خطرهای آن را نیز در نظر داشته و به دیگران گوشزد نمایید!
به آرمان شهر دانش و فرهنگ خوش آمدید! … به پیامدهای شکستن یک لامپ کم مصرف توجه نمایید:
لامپهای کممصرف محتوی عنصر جیوه هستند که سمی و خطرناک بوده و در صورت تنفس، میتواند موجب بروز میگرن، اختلال حواس، عدم تعادل و عوارض دیگر شود و در کسانی که آلرژی دارند میتواند موجب التهاب شدید پوستی شود.
در صورت شکستن لامپهای کممصرف
۱- به سرعت افراد خانواده و موجودات زنده را از اتاق خارج کنید و به فضای باز بروید.
۲- به مدت پانزده دقیقه به اتاق وارد نشوید.
۳- برای جمع کردن خرده های شکسته ی لامپ از جاروی برقی استفاده نکنید، جاروی برقی آلودگی را در خود نگاهداشته و به اتاقهای دیگر منتقل میکند.
۴- بهتر است خرده ریزهها را با جاروی دستی داخل یک ظرف شیشه ای و یا پاکتی محکم ریخته و درش را بسته و هرچه زودتر از خانه خارج کنید.
در واقع پاسخ این معما را باید در نوع لامپ شکسته شده و محتویات آن، جستوجو کرد.
لامپهای فلورسنت فشرده یا همان لامپهای کممصرف، دارای مقدار اندکی عنصر جیوه هستند که این میزان معمولا در حدود ۵ میلیگرم است.
قابلیت نور افشانی لامپهای فلورسنت مبتنی بر خواص جیوه است و در این مورد هیچ عنصر دیگری به اندازه جیوه کارایی ندارد. البته جیوه به همان اندازه که در ایجاد نور سفید توانایی و کارایی دارد، سمی و خطرناک نیز هست.
این خطرات ناشی از سمی بودن جیوه، به ویژه مغز جنین و کودکان خردسال را تهدید میکند.
با شکستن یک لامپ، بخشی از جیوه به شکل بخار قابل تنفس فرار میکند و بخشی دیگر نیز به صورت پودر سفید رنگ بسیار نرمی در میآید که میتواند روی فرش و دیگر منسوجات بنشیند.
هنگام چنین پیش آمدی به سرعت پنجرهها را باز کرده و به فضای باز بروید.
تمام افراد خانه و حتی حیوانات خانگی را به مدت ۱۵ دقیقه از محیط آلوده دور کنید
و اجازه دهید هوا داخل خانه جریان یابد.
اگر در خانه سیستم تهویه مطبوع مرکزی دارید، نگذارید که بخار و ذرات جیوه به درون آن راه یابد و به سرعت آن را خاموش کنید.
نکته اساسی این است که این فلز سنگین را لمس و استشمام نکنید.
پس از آنکه هوا به درون اتاق جریان یافت و هوای تازه وارد شد، باید تکه های بزرگترِ به جا مانده از لامپ را با تکه کاغذ ضخیم یا مقوایی بردارید و هنگام جمع کردن آنها دستکش به دست کنید تا از برخورد با جیوه جلوگیری شود.
برای جمع کردن تکه های ریزتر نیز میتوانید از چسب نواری استفاده کنید، سپس با دستمال یا حوله مرطوبی روی سطوح سخت دستمال بکشید.
پس از آنکه تمام قطعات و مواد داخل لامپ شکسته، جمع شدند باید به همراه حوله و دستمال تمیز کننده در کیسه پلاستیکی قرار گیرند و سر کیسه به دقت بسته شود. البته بهتر است که آنها را در ظرفی شیشهای قرار دهید که درپوش فلزی و بدون درز داشته باشد.
پژوهش ها نشان میدهد که کیسههای پلاستیکی نمیتوانند بخار جیوه را در خود حبس کنند، بنابراین کیسه های پلاستیکی را خارج از اتاق و در فضای باز بگذارید.
برای جمع کردن ذرات ریزتر به جا مانده از لامپ، به هیچ وجه از جارو برقی و به ویژه جاروهای مرکزی استفاده نکنید. در واقع با این کار بخار جیوه را به دیگر اتاقها و نقاط ساختمان نیز منتشر خواهید کرد.
خبر خوش این که:
لامپ های “LED” در راه هستند!
شاید دیودهای نورانی یا همان ال ای دی بهترین جایگزین برای این لامپهای کم مصرف باشند اما از نظر کارایی، رنگ و هزینه، هنوز نیاز به بهبود و تکمیل شدن دارند.
“در بهره برداری از نگاره های آرمان شهر دانش و فرهنگ © نام و پیوند به این پایگاه را از یاد نبرید!”
دیدگاه های خود را درج نمایید!
نام خود را بنویسید، نیازی به پست الکترونیک و سایت شما نیست!
سربلند و پیروز باشید!
امیدوارم همکاران دیگر نیز این مطلب و هشدارهای لازم مشابه را در فرصت های مناسب به دانش آموران بیاموزند و از آنها بخواهند به خانواده و دیگران اطلاع رسانی کنند به امید جامعه ای سالم و بانشاط و تشکر محدد از همکار گرامی آقای آموزگار
خوب بود
موفق باشید
متشکرم. چند ساله دارم استفاده می کنم ولی خبر نداشتم
دیشب لامپ اتاقم شکست…شب تا صبحم کنار لامپ شکسته خوابیدم… 🙁
امیدوارم برایتان پیش آمدی روی نداده باشد اما بیشتر و بیشتر مراقب خودتان باشید.